• Novinky

            • Erasmus+

            • 2. online stretnutie so žiakmi z Českej Třebovej - workshop k téme Tvorba plagátu.

            • McDonald´ s cup

            • Vo štvrtok 18.4. sa 10 žiakov 1. – 4.ročníka zúčastnilo obvodného súťažného kola školskej športovej súťaže vo futbale. V skvelom tíme plnom bojovnosti, odvahy a skúseností našu Mierovku reprezentovali Vivien Lapišáková ( 4.A ),Eliška Troppová (3.A),Benjamín Barger, Sebastián Ilavský, Ondrej Žuža (4.A), Daniel Bednár (4.B),Alex Vavráč (3.A),Mathias Gontkovič, Simon Handzuš (3.B) a Tomáš Koščák (2.B). V obvodnom kole sme si vybojovali 1.miesto a postúpili sme do Okresného kola, ktoré sa uskutoční 30. apríla. Veľká vďaka patrí aj trénerovi chlapcov pánovi Troppovi a jeho manželke, ako aj rodičom a starým rodičom, ktorí nás prišli podporiť a vytvoriť skvelú atmosféru. Dievčatám a chlapcom srdečne blahoželáme a držíme prsty v Okresnom kole.
              Výsledky zápasov: SŠ Mierová - ZŠ Štrba ( 6: 3)
              SŠ Mierová – ZŠ Komenského (5:2)

            • Úspešní matematici

            • V mesiacoch marec a apríl sa uskutočnili okresné kolá dvoch matematických súťaží – Pytagoriády
              Matematickej olympiády, a to aj s účasťou našich žiakov.
              Okresného kola Pytagoriády 5. – 8. ročníka sa zúčastnili za piatakov Ľubko Leskovjanský a Ninka
              Dudášová, za 6. ročník súťažil Šimon Dluhý. V ôsmom ročníku bolo naše zastúpenie v podobe
              Kvetky ŠalingovejPeťky Lajčákovej.
              V kategórii P5 sa Ľubko Leskovjanský umiestnil na krásnom 4. mieste s počtom bodov 21 = 12
              správnych výsledkov a 9 bodov za ušetrený čas. Ninka Dudášová skončila na 18. mieste
              z celkového počtu 34 súťažiacich.
              V kategórii P6 dosiahol výborný výsledok Šimon Dluhý, ktorý sa stal víťazom okresného kola!
              Týmto víťazstvom si Šimon zabezpečil postup na celoštátne kolo, ktoré sa uskutoční začiatkom
              júna.
              V kategórii P8 sa na výbornom 7. mieste umiestnila Kvetka Šalingová s počtom bodov 17 = 12 za
              výsledky + 5 za čas. Peťka Lajčáková obsadila 24. miesto.
              Kvetka Šalingová sa stala úspešnou riešiteľkou aj matematickej olympiády a v kategórii Z8
              obsadila 5. miesto.
              Zároveň nás na matematickej olympiáde zastupovali: Filip Lukáč (12. miesto) a Richard Pemčák
              32. miesto (obaja kategória Z8), v kategórii siedmakov Tobias Tvaružek (18. miesto), za šiestakov
              Šimon Dluhý (14. miesto), Veronika Juhaszová ( 23.miesto) a Jakub Halčin 30. miesto.
              Všetkým zúčastneným ďakujeme za krásnu reprezentáciu školy a prajeme ešte veľa úspechov.
              Šimonovi držíme prsty na celoštátnom kole.

            • Slávici z lavice

            • Naša škola už od minulého týždňa žije spevom. Slávici z lavice , súťaž v speve moderných piesní, prebehla v stredu. Všetci speváci predviedli skvelé výkony, za čo im zo srdca ďakujeme. Tu sú výsledky:1.kat.- 1.-4.ročník1.miesto: Viktória Saturyová, 4.A2.miesto: Adam Pajgert, 4.B3.miesto: Patrícia Tanková,4.A a Elisabeth Hrebeňárová, 1.B2.kat.- 5.- 6.ročník1.miesto: Andrea Spišiaková, 6.A3.kat. 7.-9.ročník1.miesto: Alexandra Chovanová, 8.A2.miesto: Miroslava Richvalská, 9.BVíťazi jednotlitlivých kategórií nás budú reprezentovať na okresnom kole v Poprade už tento piatok. Držte im prsty!

            • Rok duševnej pohody na Mierovke

            • O sebaláske, sebaúcte a sebadôvere sa v školskom prostredí hovorí málo. Vieme však, že vzťah k sebe samému ovplyvňuje aj to, ako sa nám darí v kamarátskych vzťahoch či v učení. Ako sa vnímam? Ako môžem podporiť svoju sebaúctu? Ako si poradiť s nepríjemnými myšlienkami a porovnávaním sa s ostatnými? Aj na tieto otázky naši žiaci dostali odpovede prostredníctvom rozhovorov a rôznych aktivít v triede.

            • Olympijský odznak zdatnosti – Krajské finále 2024

            • V utorok 16.4.2024 sa v telocvični Strednej športovej školy v Poprade za účasti 256 žiakov základných škôl od Bardejova a Vranova n. Topľou až po Svit a Liptovskú Tepličku konalo krajské finále OOZ 2024. Garanciu nad správnym priebehom súťaže mali naše olympioničky pani Klimková, Jasenčáková a Havrančíková. Súťaž slávnostne otvoril olympijský medailista Pavol Hurajt.V OOZ suťažili 8 členné školské tímy jeden chlapec a jedno dievča v 5 disciplínach : štafetová prekážková dráha, člnkový beh, skok do diaľky z miesta, ľah sed za 30´´ a preskoky cez švihadlo za 1´.SŠ Mierová reprezentovali žiaci: za 6 roč. Elelena Lučivjanská a Šimon Galko, za 7 roč. Vivien Barnášová a Štefan Sasák, za 8 roč. Lujza Levarská a Matúš Benko, za 9. roč. Katka Hoclárová a Marko Omasta.Družstvu sa najviac darilo v skoku do diaľky, kde sme obsadili zo všetkých škôl 2. miesto a našou najslabšou disciplínou bol preskok cez švihadlo, kde sme obsadili až 21. miesto. V preskoku cez švihadlo, ale predviedla skvelý výkon Lujza Levarská, ktorá za 1 minútu urobila nepretržite až 160 preskokov ! V skoku do diaľky skočil Marko Omasta 240 cm !V konečnom hodnotení sa naša škola umiestnila na celkovom 11. mieste z 32 zúčastnených škôl.Našim žiakom ďakujeme za príkladnú športovú reprezentáciu našej školy. Zažili novú športovú a súťažnú skúsenosť.A poďakovanie patrí aj organizátorom súťaže za hladký priebeh pretekov pri tak veľkom počte pretekárov v jednej telocvični.

            • Retro výstava kníh

            • V dnešnom pretechnizovanom svete, kde nielen deti, ale aj dospelí hľadajú únik na sociálnych sieťach vidieť, že čoraz viac duše ľudí dychtia po čomsi, čo je pre nich nedosiahnuteľné. A pritom „to niečo“ majú na dosah. Stačí nahliadnuť do učebníc z rokov, z ktorých sa učili naši praotcovia, staré mamy, či naši rodičia. V nich bolo všetko postavené na tom, čo sa odohrávalo v ich konkrétnom živote. Či už „Počty“ (merania), básne a úryvky v čítanke vypovedali o ročných obdobiach a prácach v nich. Toto, čo sa deti učili, denne zažívali vo svojom živote. A boli šťastné. Dnes sa snažíme tiež zážitkovým učením spájať teóriu s praxou, ale tá chuť detí sa vytráca. Deťom záleží viac na vlastnom výzore, ale už nie na úprave zošita, pričom úpravou zošita vedieme deti k estetickosti a poriadkumilovnosti do budúcna. Nie nadarmo sa „Písanie“ v minulosti volalo „Krasopis“. V každom texte bolo určité morálne ponaučnie, s tým žili a učili žiť svoje deti naši praotcovia. Mať úctu k ľuďom, prírode a veciam okolo seba. Táto výstava má zámer oživiť hodnoty našich predkov, inšpirovať sa tým, na čo sme možno zabudli. Nemusíme vedieť všetko, hlavne, nech sme dobrí ľudia, vážime si všetko okolo seba a vieme sa zaradiť do spoločnosti. Fungovať v živote aj bez honosu a vedieť, že k tomu, aby sme boli šťastní, stačí málo.Tieto knihy a časopisy sú zozbierané od mojich starkých, rodičov, známych a priateľov. V nich je ukryté bohatstvo, z ktorého čerpám pre svoju prácu odkedy som jedno leto objavila u starkých staré časopisy a učebnice. To bohatstvo v nich ukryté je pre mňa vzácne, ale nechcem si ho nechávať len pre seba. Je tu aj pre vás, priatelia.

              Annamária Klasovská, vychovávateľka ŠKD

            • Zábavná metóda učenia

            • Hodina anglického jazyka sa u piatakov premenila na scénu z lesa, kde sa odohráva príbeh O Červenej Čiapočke. Žiaci sa doslova vžili do rôznych postáv, ako sú Červená Čiapočka, jej babička, vlk, mamka,
              ocko a samozrejme aj rozprávač príbehu. Hranie rozprávok, ako je "Červená Čiapočka", nie je len jednoduchou zábavou. Je to komplexná metóda výučby, ktorá stimuluje nielen jazykový, ale aj sociálny rozvoj žiakov.

            • Beseda o H.Ch.Andersenovi

            • Dnešná návšteva knižnice nás zaviedla do sveta Andersenových rozprávok. Niečo viac sme sa dozvedeli aj o ich autorovi. Spoločne sme si zahrali hru Hádaj na čo myslím a predviedli sme aj malé herecké výkony. Stihli sme výmenu kníh a vypísali lístky do čitateľskej reťaze. Ďakujeme p. Bordáčovej za skvele pripravené aktivitky.

            • Beseda o M.R.Štefánikovi

            • V piatok 12.4.2024 nás navštívili dve šarmantné dámy zo Zväzu protifašistických bojovníkov - pani Anna Hanzliková a a pani Emília Nedzelová. Pani Hanzliková je členkou výboru a pani Nedzelová je držiteľkou medaily Milana Rastislava Štefánika 3.stupňa. Besedy sa zúčastnili žiaci 8. a 9. ročníka. V úvode nás pani Anna Hanzliková oboznámila s činnosťou zväzu. Následne sa slova ujala pani Nedzelová, ktorá nám pútavo predstavila život M.R.Štefánika a jeho významnú úlohu nielen pri vytváraní Česko-Slovenska, ale aj formovaní moderného slovenského národa. Jeho zásluhou boli vytvorené česko-slovenské légie. 4.mája 1919 pri návrate na Slovensko sa lietadlo s talianskymi dôstojníkmi a M.R.Štefánikom zrútilo pri Ivanke pri Dunaji. Žiaci si zopakovali svoje vedomosti z vytvárania 1.ČSR a zároveň sa dozvedeli aj množstvo zaujímavostí zo života M.R.Štefánika. Ďakujeme za spestrenie hodiny dejepisu.

            • Disney playmarkes

            • Minulý týždeň v stredu sme sa po prvýkrát stretli s pani Troppovou z Troppik Academy, ktorá nás oslovila s projektom pod záštitou UEFA a SFZ. Projekt je zameraný pre dievčatá do 8 rokov vrátane a cieľom projektu je formou rozprávky vytvoriť si vzťah k lopte aj u dievčat, nie len u chlapcov. Ďakujeme a tešíme sa na
              ďalšie stretnutia.

            • Dvojnásobní víťazi vo volejbale

            • V piatok sa v našej škole konalo obvodové kolo v Midicool volejbale dievčat. Súťaže sa zúčastnili 4 školy z okresu: ZŠ Komenského Svit, ZŠ Vikartovce, ZŠ Spišské Bystré a naše družstvo dievčat z Mierovky. Tak ako to bolo aj u chlapcov, vedeli sme, že nás čaká náročný deň, pretože víťaz môže byť len jeden, a preto bolo dôležité vyhýbať sa chybám z našej strany. Družstvo dievčat z Mierovky je veľmi šikovné a silné, a preto boli očakávania vysoké a vo víťazstvo sme si verili. Čakali nás však traja súperi, od ktorých sme nevedeli, čo môžeme očakávať.

              V prvom zápase sme vyhrali pomerne ľahko nad ZŠ Komenského zo Svitu v pomere 2:0 (25:13, 25:17). V druhom zápase proti družstvu dievčat zo Spišského Bystrého trénerka Monika Chromeková chcela dievčatám ukázať, že musia spolupracovať ako jeden tím, pretože len ako tím môžu vyhrať. Dievčatá si vyskúšali trojsetový zápas, popasovali sa so stresom i nervozitou, ale veríme, že im to pomohlo a do ďalších súbojov ich to posilnilo. Zápas sme nakoniec vyhrali v pomere 2:1 (25:14, 22:25, 15:11). V poslednom zápase nás čakalo družstvo dievčat z Vikartoviec a tam už trénerka nechcela nechať nič na náhodu, pretože to bol súboj o víťaza skupiny. Nakoniec sa nám to aj podarilo a vyhrali sme jednoznačne 2:0 (25:10, 25:11). Veríme, že dievčatá zapracujú na svojej tímovosti a 18. apríla podajú v Poprade na okresnom kole perfektný výkon. Držte našim volejbalistkám a volejbalistom palce!

            • Túlavé topánky v Tatrách

            • Prejdených 8,8 km, spoznané nové miesta, dobrá nálada, skvelé počasie... Aj takýto bol dnešný deň „Túlavých topánok“ na turistike v Tatrách. Našu túru sme začali v Tatranskej Lesnej a popri Studenom potoku sme sa postupne dostali k Dlhému vodopádu a Vodopádom Studeného potoka. Nechýbal ani zaslúžený oddych pri Rainerovej chate, kde sme sa stretli s pánom chatárom Petrasom a niečo zaujímavé o ňom dozvedeli.  Po ceste naspäť sme si ešte stihli pozrieť Tatranský ľadový dóm na Hrebienku, ktorý tento rok zdobila monumentálna stavba z Londýna - Westminsterské opátstvo. Vrátili sme sa síce mierne unavení, ale nadšení zo všetkých pekných miest, ktoré sme v našich Tatrách navštívili.