• Novinky

            • Jesenné prázdniny

            • Milí žiaci. Zajtra 28.10. začínajú jesenné prázdniny. V škole sa vidíme v stredu 2.11. 2022. Športujte, oddychujte....Vaša škola.

            • Pravopisná olympiáda

            • V októbri si naši žiaci zmerali sily v pravopise. Nakoniec sa medzi najlepších zaradili:

              5. ročník: 1. miesto – Juraj Kozler
              2. miesto – Adrián Kasprišin
              3. miesto – Šimon Dluhý


              6. ročník: 1. miesto – Timotej Machovič
              2. miesto – Tamara Baková
              3. miesto – Matúš Hanakovič


              7. ročník: 1. miesto – Darina Havašová
              2. miesto – Alexandra Chovanová, Petra Lajčáková
              3. miesto – Tatiana Gondeková


              8. ročník: 1. miesto – Ester Kalászová
              2. miesto – Nina Reľovská
              3. miesto – Dávid Dzugas, Alexandra Sasáková


              9. ročník: 1. miesto – Daniela Nečesaná
              2. miesto – Natália Kalatová, Sofia Miškovičová, Karin Mrštinová, Daniel Spišák
              Všetkým zúčastneným ĎAKUJEME a víťazom GRATULUJEME.

            • Veselo v ŠKD

            • Október v našom školskom klube bol plný aktivít: Deň zvierat, jesenné hry vonku, výroba darčekov pre starých rodičov  a jesenná predprázdninová párty.

            • 31.október Svetový deň sporenia

            • Štvrtáci si vysvetlili, prečo je sporiť dôležité, zhodnotili výhody sporenia a nevýhody pôžičky. Prišli na to, že výhodnejšie je sporiť ako si požičať. Sporiť stačí začať s malou sumou a to si žiaci potvrdili v úlohách, ktoré boli zamerané na rôzne situácie.

            • Náučné bylinkové záhony

            • Krásny jesenný deň (26.10.) bol ako stvorený na realizáciu projektu Social Active Day - Náučné bylinkové záhony v našej škole. Vďaka spoločnosti Kooperativa Vienna Insurance Group, ktorá náš projekt finančne podporila, sme mohli v areáli školy umiestniť vyvýšené záhony. Zamestnanci Kooperativy a vybraní žiaci Spojenej školy sa ráno s úsmevom na tvári stretli a vytvorili perfektný pracovný tím. Spoločnými silami zabudovali vyvýšené záhony na plochu pri posilňovacích strojoch. Zasadili bylinky ako šalvia, materina dúška, mäta i jahody rôznych zaujímavých odrôd. Ďalšie druhy byliniek doplníme v jarnom období a vytvoríme tak pestrý náučný záhon. Pri každej rastlinke sa objaví tabuľka s názvom a popisom liečivého účinku. Pracovný tím bol veľmi šikovný a plný energie. V závere nám ešte pomohol s pravidelnou údržbou už vytvorených okrasných záhonov pred vstupom do školy. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa podieľali na skrášľovaní areálu školy, no osobitne sa chceme za realizáciu projektu poďakovať pani Ing. Bibiane Čáni.

            • Dramatizované čítanie

            • Čítanie sa z bežného života starších žiakov pomaly vytráca. V minulom týždni našu školu navštívil pán Hujdič (u mladších známy ako pán Mrkvička) a nevenoval sa iba žiakom prvého stupňa, ale počas hodín slovenského jazyka si pripravil čitateľskú dielňu aj pre našich piatakov a šiestakov. Ukážkami z jednotlivých kníh ich chcel presvedčiť o tom, že príbehy môžu byť napínavé, vtipné, tajomné a v knihách sa môžeme stretnúť aj s postavami, ktoré sa do histórie zapísali tým najhorším spôsobom. Všetky aktivity sa realizovali formou súťaže medzi jednotlivými skupinami. Víťazné skupiny odchádzali nadšené a žiaci si odniesli nové tipy na čitateľské zážitky.

            • Exkurzia v Solivare

            • Dnes sa naši žiaci zúčastnili exkurzie soľného skladu v Prešove.

              Patrónka baníkov sv. Barbora nás sprevádzala v každej budove technického múzea. Mohutné vrstvy soli vznikli vyzrážaním pri odparovaní slanej vody z morských lagún. Baníci dolovali kamennú soľ so všetkým čo uniesli v rukách - krompáčmi, kladivami, klinmi. Na zemský povrch ju potom vynášali vo vedrách zavesených na lanách a kladkách alebo v nošiach na vlastných chrbtoch. Slaná voda - soľanka sa začala čerpať v mechoch zo surovej volskej kože s objemom 7 hl pomocou konského gápľa na povrchu.

              Videli sme najväčší gápeľ svojho druhu v celej Európe.

              Konštrukcia všetkých budov je z dubového dreva . 200- ročné budovy opisovali neskutočnú nádheru nášho bohatstva na Slovensku.

              Ďakujeme všetkým, že sme prežili nezabudnuteľný deň a v našich srdciach nám ostáva hrdosť a pocta.

              Žiaci 7. a 8. ročníka + p. učiteľky.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia v Solivare.

            • Oznam ŠKD

            • Prosíme rodičov, aby si dnes (26.10.2022) vyzdvihli dieťa z ŠKD do 16:15. Ďakujeme za pochopenie.

            • Poďakovanie starým rodičom

            • Ani tretiaci nezabudli na svojich starých rodičov, pre ktorých pripravili srdiečka. Nimi ich nielen potešili, ale aj vyjadrili uctu a lásku. Ďakujeme Vám za všetko, starkí naši.

            • Plavecký výcvik tretiakov pokračuje

            • Tretiaci sú už na plavárni ako doma. S vodou sa kamarátia a krásne napredujú. Vedia už skákať do vody, splývať a ovládajú plavecký štýl kraul. Dnes sa oboznámili so štýlom prsia. Trénovali techniku dolných končatín a to, krčenie a vystieranie nôh. Podobalo sa to opisovaniu tvarov srdca. Na prvýkrát to išlo dobre, pridáme ruky a pohyby doladíme.

            • Čítanie s pánom Mrkvičkom

            • Minulý týždeň 19. - 20 .10. nás opäť navštívil p. Mrkvička (Tibor Hujdič) s dramatizovaným čítaním pre žiakov 1.stupňa a žiakov 5. a 6.ročníka. 

            • Najlepší počtár

            • V jesennom období už tradične žiaci druhého stupňa bojujú v súťaži o „Najlepšieho počtára“. Merajú si sily v rýchlom a správnom sčítavaní, odčítavaní, násobení a delení prirodzených alebo desatinných čísel. Po triednych kolách sa stretnú v školskom kole, ktoré rozhodne o víťazoch. Tohto roku sa opäť ukázali ako veľmi dobrí počtári!

              Tu sú naši víťazi:

               5. ročník

              1. miesto:  Dluhý Šimon                             5. A

              2. miesto:  Drozd Michal                          5. A

              3. miesto:  Juhászová Veronika                 5. B

               

              6. ročník

              1. miesto:  Jančušková Tatiana                  6. A

              2. miesto: Špeldová Jaroslava          6. A

              3. miesto: Machovič Timotej                     6. B

               

              7. ročník

              1. miesto:  Šalingová Kvetoslava                7. C

              2. miesto: Servátková Viktória                  7. A

              3. miesto: Lajčáková Petra                        7. A

                      

              Víťazom srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov nielen v matematike.

               

            • Darček pre starých rodičov

            • Ručne vyrobené mydielka sú spojením príjemného s užitočným. Deti získali nové skúsenosti, ktoré im ukázala pani Majka Habajová. Ďakujeme.

            • Exkurzia z fyziky

            • Dnes sa žiaci 9. A a 9. B triedy zúčastnili v Košiciach exkurzie z fyziky. Navštívili múzeum letectva , ktoré je vysunutou expozíciou Slovenského technického múzea v Košiciach.Prezreli si v ňom kolekcie spaľovacích a prúdových motorov, originály stíhacích lietadiel a vrtuľníkov, repliky historických lietadiel, galériu prezidentských lietadiel, ktoré boli venované ako dary exprezidentovi Schusterovi od prezidentov Európy, Severnej Ameriky a Ázie. V hangároch videli meracie a navigačné prístroje, leteckú výstroj, ukážky leteckých
              modelov a makiet, expozíciu cestnej dopravy a historických vozidiel. Potom sa presunuli do slovenského technického múzea, kde si na rôznych pokusoch, ktoré si sami robili, vyskúšali svoju logiku, šikovnosť a postreh vo vedecko – technickom centre. Nakoniec sa presunuli do siene elektrických výbojov, kde si vyskúšali Faradaiovu klietku, Van de Graffov generátor , Colombove vajce, ktoré použil Tesla pri svojich pokusoch a videli elektrické výboje pod veľkým napätím.
              Počasie nám vyšlo, exkurzia sa vydarila a žiaci si z nej domov odniesli veľa zážitkov.

              Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia z fyziky.

            • Testovanie pohybových predpokladov

            • Dnes si otestovali svoje pohybové predpoklady naši tretiaci. V jednotlivých disciplínach ukázali čo v nich je. Niektorí sú šikovní v kotúľaní lôpt, iní zas majú výdrž v zhybe a máme aj veľkých vytrvalcov v behu. Všetkých môžme pochváliť za ich dôsledné plnenie úloh a tiež súdržnosť a solidaritu.