• Novinky

            • Lyžiarsky výcvik

            • Školské lavice sme vymenili za lyže a užívame si krásne zimné počasie so slnkom na svahu v Lopušnej
              doline.

            • Prváci v ŠKD

            •  

              Za február sme toho veľmi veľa stihli, od karnevalu až po týždeň láskavosti. Medzitým sme si veľa čítali 📚, dostali sme spätnú väzbu od našej obľúbenej pani upratovačky Moniky v podobe obrovského srdca so slovami ĎAKUJEME a krásnym odkazom❤️, hrali logické hry🧩, vyrábali sme, zabávali sa a vyskúšali novú techniku s prácou s farbami. Dokonca nám aj pár zubov zase vypadlo. 🦷🥰

            • Stretnutie s Jabĺčkom

            • Ako sa vcítiť do kože toho druhého, ako pomôcť spolužiakovi, keď je smutný, čo povedať a čo nie, to všetko sa učíme pri stretnutiach s naším kamarátom Jabĺčkom. Cez príbehy sa dozvedáme o pocitoch iných a riešime rôzne situácie. Dnes to bolo aj dokončenie príbehu. Nápady boli ozaj pestré. Nielenže sme sa pobavili, ale zase niečo nové naučili. Tešíme sa na ďalšie stretnutia!

            • Spišské exody 20. storočia

            • V piatok, 24. februára 2023, sa deviataci našej školy, na pozvanie pani Dr. Lenky Sako, zúčastnili výnimočnej výstavy 14 obrazov pána Fera Guldana: Spišské exody v XX. storočí s libretom pána Mira Polláka. Autor, pán Pollák, žiakom porozprával o jednotlivých obrazoch, vysvetlil, čo predstavuje každý z nich – vysvetlil problematiku exodov, t. j. nútených odchodov skupín obyvateľstva z oblasti Spiša. Osobitne sa venoval exodom: vysťahovanie za prácou do Ameriky, odchod Maďarov, vyhnanie Čechov, deportácie Židov, odvlečenie do gulagov, odsun karpatských Nemcov do Nemecka,likvidácia reholí a kňazov počas akcie K...Pán Pollák nám svojou knihou pripomenul, že žiadna generácia nie je dokonalá, neomylná. Skôr nás núti zamyslieť sa a vyzýva k ohľaduplnosti a porozumeniu voči druhým. A preto šírme tento odkaz, buďme smädní po vzdelaní, aby sme vedeli rozlíšiť dobré od zlého. Ďakujeme!

            • Info CVČ a pozvánka

            • Počas jarných prázdnin pripravilo CVČ aktivity (v priloženom letáku).

              6. marca sa uskutoční otvorenie súťaže Čitateľská reťaz, na ktorej sa môžu žiaci našej školy zúčastniť. Detskí zástupcovia tried v ten deň prídu o 9.00 hod. do CVČ. Tešíme sa na všetkých čitateľov. 

                

            • Erasmus plus foto workshop

            • Náš projekt BE GIFTED pokračuje a ďalšou aktivitou v programe bol workshop s profesionálnou fotografkou, p. Matušekovou, ktorá nášmu tímu žiakov prezradila tipy a triky ako fotiť lepšie, čo všetko je dôležité, ak chceme urobiť dobrú fotku, aj to kedy a kde fotiť, aby bol náš záber skvelý. Bol to veľmi inšpiratívny čas, plný praktických ukážok a tipov, vďaka ktorých naše fotky môžu odteraz vyzerať lepšie. Ďakujeme. 

            • Class Academy na Mierovke

            • Dnes sme boli poctení vzácnou návštevou, prišla nás pozrieť Libuška Wienková z Class Academy, jazykovej školy, ktorá metodicky podporuje našich učiteľov anglického jazyka knižnicou, plnou aktivít, videí a podporných materiálov. V Class Academy sa deti učia hravo, veľa rozprávajú a to čo sa naučia, hneď dávajú do praxe. Komunikácia, interakcia a zábava sú top prioritami. Ďakujeme za energiu, nápady a tipy, bolo to veľmi obohacujúce, pre žiakov aj pre našich učiteľov. 

            • Turnaj v CROSSMINTONE

            •  

              Minulý týždeň sa v priestoroch našej telocvične opäť športovalo. Do života našej školy sa po 3 rokoch vrátil netradičný raketový šport - CROSSMINTON. Žiaci si mohli vyskúšať, ako to bude prebiehať na skutočnom turnaji. Okrem funkcie hráča si vyskúšali aj funkciu rozhodcu, keďže v tomto športe si súťažiaci na zápase rozhodujú sami. Verím, že sme sa priučili pravidlám i rozhodovaniu, aby sme boli čo najlepšie pripravení na najbližší turnaj v Kysaku. Tí najlepší boli opäť ocenení vecnými cenami, ktoré žiakom darovalo rodičovské združenie a všetci sme si potom pochutnali na sladkej odmene od organizátorky turnaja.

               

              Výsledky v jednotlivých kategóriách:

              kategória U12

              1. miesto         Lara Arvay

              2. miesto         Natália Kušmireková

              3. miesto         Tea Kubovová

               

              kategória U14

              1. miesto         Jaroslava Špeldová

              2. miesto         Stanislav Malik

              3. miesto         Mária Bednárová

               

              kategória U16

              1. miesto         Peter Mičian

              2. miesto         Šimon Kačmarák

              3. miesto         Lesia Sobotová

            • Keď šport spája

            • Dnes bolo v našej telocvični rušno. Žiaci 1. stupňa sa stretli s mládežníckym trénerom basketbalového klubu BK Iskra Svit Nikola Maslarevicom a s našim bývalým žiakom a terajším basketbalovým hráčom Markom .Marko začínal s basketbalom zhruba v takom veku, ako sú tieto deti. No teraz nás prišiel pozrieť a zároveň pozvať k nim do Iskra Svit na tréningy. Treba prísť a skúsiť. Ktovie, možno sa nájdu ďalšie nádejné basketbalové hviezdy.

            • Rozprávka pre deti

            • 26. február / nedeľa / 14.30 / Divadelná sála Domu kultúry vo Svite

              KOCÚR V ČIŽMÁCH / UJO ĽUBO Z KOŠÍC

              Rozprávkový hudobný príbeh o veľkom dobrodružstve kocúra v nezvyčajných čižmách, ktorý nám predstaví ujo Ľubo z Košíc. Príbehy kocúra v čižmách vás a vaše deti rozosmejú a jeho pesničky roztancujú a pobavia. Rozprávkové pohromy sa už valia!

              Vstupné: 2,00 €

              Predpredaj: ½ hod. pred predstavením v Dome kultúry

            • Palacinkový deň

            • Pancake day, v preklade palacinkový deň, je tradičný sviatok najmä v anglicky hovoriacich krajinách a je to deň, kedy nastáva obdobie pôstu pred Veľkou nocou. Ani historici nevedia presne povedať, prečo sa v tento deň jedia práve palacinky, ale domnievajú sa, že je to jedlo plné tukov a kalórií, ktoré si už v pôstnom období nemôžu dopriať. Ani na našej hodine anglického jazyka zo žiakmi piateho ročníka nechýbali čerstvé domáce palacinky, palacinkové vedomostné i športové súťaže, oboznámenie sa so zvykmi tohto obľúbeného dňa a odmenou pre všetkých bola ochutnávka tradičným spôsobom s cukrom a citrónom. Bolo nám sladko a veselo

            • Dnešné prekvapenie

            • Ďakujeme klientom Centra sociálnych služieb Domov pod Tatrami za milé prekvapenie. Dnešná návšteva a nádherný darček nás veľmi prekvapil. Sme šťastní, že sme mohli potešiť Vás a urobiť Vám radosť vianočnou poštou a vzájomnými stretnutiami.

              Váš Anjel strážny nás všetkých bude ochraňovať.

              Ďakujeme priatelia.

              Tešíme sa na skoré stretnutie s vami. Vaša škola

            • Hodina s Jabĺčkom

            • K tretiakom dnes opäť zavítal kamarát Jabĺčko. Prostredníctvom svojho príbehu učí deti tolerancii, cíteniu, vzájomnému rešpektu a úcte voči sebe aj iným. Sú to nesmierne obohacujúce stretnutia.

            • Darovali sme knihy

            • Dnes sme aj my podarovali niekoĺko kníh do knižnice. Veríme, že potešia iné deti tak, ako nás. Vyčarili sme úsmev na perách a s radosťou sme si vybrali ďalšie knihy na čítanie.Zaujala nás aj krásna výstava, ktorá nás preniesla do ďalekej histórie. Do čítania, priatelia!!!

            • Hviezdoslavov Kubín

            • Počas minulého týždňa sa na našej škole uskutočnila súťaž v prednese poézie a prózy – HVIEZDOSLAVOV KUBÍN. Táto literárna súťaž má u nás dlhoročnú tradíciu a vysokú úroveň. Množstvo súťažiacich potrápila nielen tréma. I napriek tomu podali všetci skutočne vynikajúci výkon. Oceneným súťažiacim srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov na obvodnom kole v Poprade.

               

              POÉZIA:

              I. kategória:

              1.miesto – Sonička Andrašová
              2.miesto – Sofia Čáni
              3.miesto – Nina Dudášová, Anička Hvizdošová
              II. kategória:

              1.miesto – Elenka Lučivjanská, Paulínka Štinčíková

              2.miesto – neudelené
              3.miesto – neudelené

              III. kategória:

              1.miesto – Mária Galková
              2.miesto – Natália Grivalská
              3.miesto – Katka Hoclárová
              PRÓZA:

              I. kategória:

              1.miesto – Simonka Slavkovská
              2.miesto – Mia Capaková
              3.miesto – Tamarka Brezinová
              II. kategória:

              1.miesto – neudelené
              2.miesto – Jaroslava Špeldová
              3.miesto – Alica Pajerchin
              III. kategória:

              1.miesto – Nina Reľovská

              2.miesto – Sára Bellová
              3.miesto – Alexandra Chovanová

               

            • Prírodovedný päťboj

            • Je to súťaž 5-členných tímov žiakov základných škôl, ktorí riešia v danom časovom limite teoretické aj praktické úlohy z matematiky, fyziky, biológie, chémie a informatiky. V tejto náročnej súťaži z 21 tímov okresu Poprad naši deviataci ukázali, že sa v nej nestratia a sú veľmi šikovní. Tím z 9.A triedy v zložení: Daniel Spišák, Matúš Starigazda, Nikola Rusnáková, Karin Mrštinová a Natália Kalátová sa umiestnil na 4. mieste a tím z 9.B triedy v zložení : Adam Hyben, Sofia Miškovičová, Máša Benková, Daniela Nečesaná a Lukáš Šerfel sa umiestnil na 10. mieste.

              Všetkým súťažiacim deviatakom ďakujeme za výbornú reprezentáciu školy.

            • Týždeň láskavosti

            • ,,Žiadna láskavosť, nech je akokoľvek malá, nie je nikdy zbytočná!” (Ezop)

              Tento týždeň bol v ŠKD obzvlášť výnimočný. Bol  plný lásky, vďačnosti, milých pohľadov a úsmevu. Nazvali sme ho TÝŽDEŇ LÁSKAVOSTI. S deťmi sme sa na túto tému venovali mnohým aktivitám-výrábali sme valentínsky darček, ktorý sme s láskou venovali milovanej osobe, v areáli školy sme nakŕmili vtáčiky, tajnými odkazmi vďaky sme potešili všetkých zamestnancov školy, ktorí sa o nás denne starajú a nakoniec sme sa pokúsili láskavosť vyjadriť bez slov-iba gestom. Za každý dobrý skutok sme od pani vychovávateľky dostali gombík, ktorým sme ozdobili STROM LÁSKAVOSTI.

              Strom nám teraz zdobí chodbu našej školy a pripomína nám, aká je láskavosť v živote človeka potrebná.